Gevel sneller terugverdiend door hoge energiekosten

Met de historische stijging van de energieprijzen maken veel gezinnen zich zorgen om hun energiefactuur, die onbetaalbaar dreigt te worden. Een woning verwarmen wordt duur, héél duur. Het is dus tijd om jezelf vragen te stellen over hoe je huis geïsoleerd is, want de voordeligste energie is uiteraard diegene die je niet verbruikt. Volg je even onze logica mee? Zo ontdek je hoe snel je je gevelisolatiesysteem kan terugverdienen!

 

Isoleren is een must

 

De meeste Belgische huizen, of ze nu oud zijn of relatief nieuw, beschikken meestal wel over een geïsoleerd dak en dubbel glas, maar hoe zit het met de gevel? Gevels van een doorsnee woning zorgen gemiddeld voor een energieverlies van 25 tot 40%. Met andere woorden: iedereen kan flink besparen door de muren aan de buitenkant te isoleren. Dat betekent minder stookkosten en een beter wooncomfort, waardoor je tot wel 30% minder energie verbruikt!

 

Je woning wordt bovendien meer waard en gevels die sowieso aan een opknapbeurt toe waren, zien er als nieuw uit. Zo stijgt de waarde van een woning gewoonlijk meer dan de kosten die je besteed aan gevelisolatie.

 

Steun van Vlaamse Overheid

 

Voor renovaties voorziet de Vlaamse Overheid een flinke ondersteuning als je je gevel isoleert: minimaal 30 euro per m². Vraag een offerte voor je gevelisolatie en bereken welke tussenkomst je krijgt. 

 

Nog een interessant weetje? Vanaf 1 juli 2022 is het toekennen van premies vereenvoudigd en zijn de premies niet alleen toegankelijk voor eigenaars maar ook voor verhuurders.

 

Investeren in je gevel: hoe berekenen? 

 

We geven je hieronder een realistisch voorbeeld van een woning met een gevel van 140 m², waarvan het dak en de ramen reeds geïsoleerd zijn. De gevel is echter niet geïsoleerd.

 

  • Jaarlijks energieverbruik 2023 = € 3.600 (stijgende trend)*

  • Offerte 100% Willco uitvoerder = € 18.150 (incl. 6% btw)

  • Subsidie Vlaamse Overheid (€ 30/m²) x 140** = - € 4.200 

  • Netto-investering gevelisolatie = € 13.950 

  • Jaarlijkse kost verwarming volgende 10 jaar (zie prognosetabel) = € 47.500 

  • Jaarlijkse kost 10 jaar met gemiddelde besparing = € 32.250 

  • Besparing op energie door gevelisolatie = € 14.250 

  • Kapitaal terugverdiend in % = 102,15%

Gemiddelde meerwaarde bij verkoop van woning: = minimaal € 15.000 

 

*Energieprijzen: er is uitgegaan van een jaarlijkse prijsstijging van brandstoffen tussen 2022 en 2027 van gemiddeld tussen 6 en 11% (variabel). Voor de laatste 3 jaar is gerekend met stabiele energieprijzen. (Niet overdreven dus, er wordt gevreesd voor veel hogere prijsstijgingen; in dat geval is de terugverdientijd nog korter en het rendement hoger).

 

**De Vlaamse Overheid voorziet aanzienlijke premies voor renovaties van buitengevels. Afhankelijk van het inkomen en de situatie van wie een huis bezit, kunnen deze nog hoger oplopen dan de berekende 30 euro/m².

Deel dit bericht op

202209_SM01_verdiensnellerterug_blog

Vaststelling: het gevelisolatiesysteem heeft zichzelf terugbetaald binnen de 10 jaar. De investering heeft op die tijd 102,15% opgebracht en intussen heb je kunnen genieten van een aangenaam binnenklimaat. Warm in de winter, koel in de zomer. Het milieu vaart er ook bij: minder CO2-uitstoot en minder energieverbruik.

 

Conclusie?

 

Waar wacht je nog op? Isoleren is de boodschap, want we zeiden het al: de beste energie is diegene die je niet verbruikt. 

 

 

 

Graag hulp bij elke stap?

 

Maak een afspraak met onze experten in het Willco Atelier. Wij begeleiden je bij elke stap van het proces!

Andere populaire berichten

Kom langs in het Willco Atelier

In onze showroom, het Willco Atelier, staan zowel de meest populaire klassieke tinten, alsook de nieuwste trendkleuren voor crepi. Laat je inspireren door onze reuzegrote kleurpanelen.