FAQ

Veelgestelde vragen over gevelbekleding of gevelisolatie?

Premies - subsidies - kostprijs

Hoeveel bedraagt de premie voor gevelisolatie?

Op welke premies je aanspraak kan maken en hoe veel die bedragen, hangt onder meer af van volgende factoren:

 • In welk gewest is je woning gelegen?
 • Hoe oud is ze?
 • Woon je zelf in de woning of wordt ze verhuurd?

De Belgische overheid heeft ambities om de energieprestaties van het huidige gebouwenbestand in België flink te verbeteren. Hoe dit concreet wordt aangepakt, is de bevoegdheid van de 3 gewesten, maar één ding is zeker: wie energetisch wil renoveren, kan rekenen op flink wat steun van de overheid.

 

Woning gelegen in het Vlaamse gewest: Mijn Verbouwpremie

Voor wie en welke werken?

Al wie investeert in een bestaande woning, appartement, appartementsgebouw of een niet-woongebouw (bijvoorbeeld een bedrijfspand of kantoorgebouw), zal afhankelijk van de doelgroep waartoe hij of zij behoort financiële steun kunnen aanvragen voor investeringen in energie-efficiëntie (zoals dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsglas, zonneboiler, warmtepomp, warmtepompboiler en gascondensatieketel) en investeringen in woningkwaliteit (elektriciteit en sanitair, binnenrenovatie, ramen en deuren).

 

Kort samengevat komt het erop neer dat voor gevelisolatie langs de buitenkant premies vanaf 30 euro per vierkante meter worden uitgekeerd. Afhankelijk van je inkomen kunnen die oplopen en uitgebreid worden met meerdere extra’s (zoals een lening met lage rente voor je renovatiewerken).

Benieuwd welke premies jij kunt aanvragen en op welk premiebedrag je recht hebt? Raadpleeg de simulator van Mijn VerbouwPremie.be. Deze handige en eenvoudige online simulator brengt snel duidelijkheid over jouw situatie. Opgelet! In 2023 zijn de inkomenscategorieën voor de premies aangepast. 

 

Met een isolatiesysteem met WILLCO Neopor Isolatieplaat 032 van 10 cm dikte bereik je de minimaal vereiste R-waarde van 3.00 m².K/W. Belangrijke voorwaarde is dat de werken worden uitgevoerd door een officieel erkende aannemer.

Alle info vind je op www.mijnverbouwpremie.be.

 

Woning gelegen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: Renolution

In 2022 wil Brussel de energie-en renovatiepremies makkelijker toegankelijk te maken, door alle actoren samen te brengen onder de term ‘Renolution’ met als doel de klimaatdoelstellingen te bereiken tegen 2050.

Voor thermische gevelisolatie met crepi ligt het bedrag van de premie tussen 50 €/m² en 90 €/m², afhankelijk van je inkomen.

 

Met een isolatiesysteem met WILLCO Neopor Isolatieplaat 032 van 12 cm dikte, bereik je de minimaal vereiste R-waarde van 3,50 m².K/W.

Meer info vind je via www.renolution.brussels.

 

Woning gelegen in het Waals Gewest: voorafgaande audit

De bedragen van de premies in Wallonië hangen af van de gegenereerde energiebesparing. Een verplichte voorafgaande audit (waarvoor ook een premie bestaat) lijst alle uit te voeren werken op. Aangezien de audit niet meer oplegt in welke volgorde de werken uitgevoerd moeten worden, is het nu eenvoudiger. Je bent dus vrij om de werken uit te voeren in de volgorde die je wilt, waarbij je je laat leiden door de aanbevelingen van de auditor. Hij berekent ook de energiebesparingen die gerealiseerd kunnen worden.

 

Eens de audit gebeurd is, dien je je premieaanvraag in bij de Overheidsdienst Wallonië. Die aanvraag geldt dan voor alle werken samen. Vervolgens moet je de werken binnen de 7 jaar nadat de audit werd ingediend, laten uitvoeren door een aannemer. De premies worden gestort nadat de auditor zijn verslag heeft ingediend, waarin hij bevestigt dat de werken wel degelijk werden uitgevoerd.

 

Met een isolatiesysteem met WILLCO Neopor Isolatieplaat 032 van 12 cm dikte, bereik je de minimaal vereiste R-waarde van 3,50 m².K/W.

Meer info vind je op: energie.wallonie.be.

Hoeveel cm gevelisolatie heb ik nodig om in aanmerking te komen voor een premie?

Vlaams Gewest: met een isolatiesysteem met de WILLCO Neopor Isolatieplaat 032 van 10 cm dikte bereik je de minimaal vereiste R-waarde van 3,00 m².K/W. Meer info vind je via www.mijnverbouwpremie.be

 

Brussels Hoofdstedelijk Gewest: met een isolatiesysteem met de WILLCO Neopor Isolatieplaat 032 van 12 cm dikte, bereik je de minimaal vereiste R-waarde van 3,50 m².K/W. Meer info vind je via www.renolution.brussels

 

Waals Gewest: met een isolatiesysteem met de WILLCO Neopor Isolatieplaat 032 van 12 cm dikte, bereik je de minimaal vereiste R-waarde van 3,50 m².K/W. Meer info vind je via www.energie.wallonie.be/fr

Wat kan ikzelf doen aan de stijgende energiekosten?

Energie die je niet verbruikt, hoef je niet te betalen! Een ouder gebouw verliest tussen 25 % en 40 % van zijn energie doorheen de gevels! Dus niet enkel je dak isoleren, maar ook je gevels maakt je onafhankelijker van de grillige energieprijs. Geen budget vrij om te renoveren? De overheid voorziet aantrekkelijke premies en een renteloos renovatiekrediet. Raadpleeg hiervoor de betrokken website van Vlaamse, Waalse of de Overheid van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, afhankelijk van waar je woning staat.

 

Wat is de terugverdientijd van gevelisolatie met crepi? Check het antwoord hier!

Wat is de terugverdientijd van gevelisolatie met crepi?

In theorie is een exacte berekening vrij ingewikkeld omdat verschillende factoren meetellen: de energieprijs, de grootte van je woning, de kosten voor renovatie, … Onderstaand voorbeeld met erg voorzichtig gekozen parameters bevestigt dat kiezen voor het isoleren van je gevels langs de buitenkant zich binnen de 10 jaar terugverdient.

 

Investeren in je gevel: hoe berekenen? Een realistisch voorbeeld:

 • Een woning met gevel van 140 m², dak en ramen al geïsoleerd. Gevel is nog niet geïsoleerd.
 • Jaarlijks energieverbruik 2022 = 3.600 euro (stijgende trend) *
 • Offerte 100 % Willco uitvoerder = 18.150 euro (incl. 6 % btw)
 • Subsidie Vlaamse Overheid (€ 30/m²) x 140** = - 4.200 euro
 • Netto-investering gevelisolatie = 13.950 euro
 • Jaarlijkse kost verwarming volgende 10 jaar = 47.500 euro
 • Jaarlijkse kost 10 jaar met gemiddelde besparing = 32.250 euro
 • Besparing op energie door gevelisolatie = 14.250 euro
 • Kapitaal terugverdiend in % = 102,15 %

Gemiddelde meerwaarde bij verkoop van woning = 15.000 euro minimum

 

*Energieprijzen: er is uitgegaan van een jaarlijkse prijsstijging van brandstoffen tussen 2022 en 2029 van gemiddeld tussen 6 en 11 % (variabel). Voor de laatste 3 jaar is gerekend met stabiele energieprijzen. (Niet overdreven dus, er wordt gevreesd voor veel hogere prijsstijgingen; in dat geval is de terugverdientijd korter en het rendement hoger).

** De Vlaamse Overheid voorziet aanzienlijke premies voor renovaties van buitengevels. Afhankelijk van het inkomen en de situatie van wie een huis bezit, kunnen deze nog hoger oplopen dan de berekende 30 euro/m².

 

Vaststelling: het gevelisolatiesysteem heeft zichzelf terugbetaald binnen de 10 jaar. De investering heeft op die tijd 102,15 % opgebracht en intussen heb je kunnen genieten van een aangenaam binnenklimaat. Warm in de winter, koel in de zomer.

Het milieu vaart er ook wel bij: minder CO² uitstoot en minder energieverbruik.

 

Conclusie: waar wacht je nog op? Isoleren is de boodschap, want de beste energie is diegene die je niet verbruikt. Willco Products, een Belgisch familiebedrijf met meer dan 50 jaar ervaring is hierbij je gedroomde partner!

 

Van energielabel F naar A: een huis renoveren, hoe pak je dat aan?

Gezien de recente capriolen van de energieprijzen zoeken steeds meer mensen naar oplossingen om te besparen, want de beste energie is diegene die je niet verbruikt en dus niet moet betalen. Dat renoveren van een woning met een slechte energiescore nuttig is, hoeft geen betoog.

 

Wie de energiescore van label F naar A wil brengen pakt dit best verstandig aan, want warrige beloftes van diverse aanbieders van ‘wonderoplossingen’ maken de keuzes niet gemakkelijk en de verbouwer niet slimmer. Eén feit is zeker: de grootste winst boek je met het isoleren van buitenvlakken.

 

In het decembernummer 2022 nr. 680 van Test Aankoop (p.20-23) staat interessante informatie voor wie het fijne wil weten. Een voorbeeld: een woning in het Vlaamse Gewest is op basis van een energie-audit onder handen genomen met de bedoeling om van energielabel F naar A te gaan, wat een besparing van bijna 90 % energiebehoefte oplevert. Drie vierde hiervan is het resultaat van ingrepen aan de buitenvlakken: dakisolatie, gevelisolatie, vervanging ramen en deuren en vloerisolatie boven kruipkelder.

 

Volgens WTCB, nu Buildwise, is het isoleren langs de buitenzijde van uw woning (ETICS), het meest efficiënt. Het biedt kostenbesparende voordelen, een nieuwe look voor je gevel, en bovendien verliest u geen bewoonbare oppervlakte. Een snelle berekening toont aan dat in een doorsnee situatie de terugverdientijd van thermische gevelisolatie onder de 7 jaar ligt. In veel gevallen zelfs korter! Check hier de berekening: FAQ | Willco Products.

Onderhoud - levensduur

Wordt een sierpleister niet snel vuil?

Standaard zijn de Willco producten voorzien met specifieke additieven die ervoor zorgen dat de gevel zo lang mogelijk proper blijft.

Detailleringen aan de gevel, omgevingsfactoren en weersomstandigheden spelen eveneens een grote rol in het langdurig proper blijven van een gevel. Voor vele producten betekent een frequent onderhoud een langere levensduur van het product. Voor een systeem met gevelisolatie is dit niet anders! Een eenvoudige reinigingsbeurt bevordert aanzienlijk de levensduur.

 

Voor meer informatie over zo een reinigingsbeurt, zie FAQ > ‘Hoe zorg ik voor een langere levensduur van mijn gevel?’.

Wordt een crepi sneller vuil dan een baksteen?

De mate van vervuiling bij een crepi of bij een baksteen is hetzelfde. Het verschil zit in de textuur van de ondergrond en de poreusheid van het materiaal. Een baksteen heeft namelijk een steenmotief met een oppervlakte in reliëf én is heel poreus, de steen houdt veel water vast en droogt dus niet snel, hierdoor valt een vervuilde baksteen minder snel op. Een crepi, of ook wel sierpleister genoemd, heeft in vergelijking met een baksteen een vlakke textuur, waardoor vuil sneller opgemerkt wordt.

Ook de kleur van de sierpleister en baksteen spelen een grote rol in het opmerken van vuil op de gevel. Een witte baksteen wordt even snel vuil als een witte gevel in sierpleister.

Scheurt een sierpleister niet gemakkelijk?

Nee, een sierpleister is elastisch en scheurt niet gemakkelijk. Alles hangt af van de ondergrond en de uitvoering. Een isolatiesysteem vangt de werking tussen verschillende materialen van de ondergrond (beton, metaal, hout,…) beter op. De kans op scheuren is hierdoor minimaal.

Ook een goede uitvoering volgens de regels van de kunst is zeer belangrijk om scheuren te voorkomen.

Hoe zorg ik voor een langere levensduur van mijn gevel?

Voor vele producten betekent een goede onderhoudsbeurt een langere levensduur van het product. Voor een systeem met gevelisolatie is dit niet anders! Een eenvoudige reinigingsbeurt bevordert aanzienlijk de levensduur en kan je helemaal zelf doen.

 

Voor zo’n preventieve behandeling kan je op verschillende manieren te werk gaan:

 1. WILLCO Algicid is een kleurloos en waterig reinigingsmiddel voor het verwijderen van alle micro-organismen, zoals mos, algen, zwammen, bacteriën, gisten enz. Je vernevelt dit product op de gevel en laat het zo lang mogelijk inwerken. Naspoelen is niet nodig. Raadpleeg steeds de technische fiche voor een correcte verwerking. 
 2. Het gebruik van een hogedrukreiniger (max 50 bar!), gevolgd door een nabehandeling, kan eveneens een oplossing bieden om je gevel te reinigen.
 3. Nog een andere mogelijkheid, is je gevel reinigen met warm water (max 60°C) en een kleine hoeveelheid reinigingsmiddel. Het sopje dien je aan te brengen met een zachte borstel. Nadien spoel je best je gevel grondig na.

Je gevel met stoom reinigen raden wij af. De dampen die ontstaan door de hoge temperatuur, kunnen schade toebrengen aan het volledige gevelisolatiesysteem.

 

Een jaarlijkse inspectie van de gevel is nuttig om vroegtijdige vormen van vervuiling of schade snel op te sporen. Lees alles over het onderhoud van je gevel in onze brochure

 

Heb je een 100% Willco Products-gevel*? Ontdek Willco Care, onze gratis nazorg service die eigenaars gedurende een periode van 10 jaar systematisch bijstaat met advies voor preventief onderhoud en tips voor een opfrissing. Lees er hier alles over

 

* Een 100% Willco Products-gevel is een gevel met een Willco Gevel(isolatie)systeem, dat van A tot Z uit Willco Producten bestaat. Het volledige systeem werd geplaatst door een erkende 100% Willco Products-uitvoerder.

Hoe lang gaat een systeem met gevelisolatie en crepi (ETICS) mee?

ETICS systemen blijven presteren door de jaren heen. In Europa kennen we ETICS sinds begin de jaren ’60. In 2015 werd een rapport vrijgegeven van een Duits onderzoek van 87 gebouwen, uitgevoerd met een ETICS systeem. Vanaf 1975 tot 2014 werden de gebouwen onderzocht op eventuele schade en de noodzaak voor onderhoud. Er werd enkel gekeken naar de prestatie van het ETICS systeem.

 

Conclusie: de noodzaak voor onderhoud was minimaal. Een minimale renovatie (nieuwe verflaag) werd gemiddeld na 22 jaar toegepast om het ETICS systeem daarna weer jarenlang in prima conditie te houden.

 

Op basis van de staat van de onderzochte gebouwen voorspelde IBF Fraunhofer in 2006 een te verwachten levensduur van ETICS van 60 jaar.

 

Bronnen: Rapport 539 (2015) van het Fraunhofer Institute for Building Physics IBP; Bauphysik 28 (2006) H.3, p. 153-163.

Kan ik mijn gevelpleister zelf reinigen of laat ik hem beter verven?

Een reinigingsbeurt van je gevelpleister bevordert aanzienlijk de levensduur en kan je eenvoudig zelf doen. Ontdek de verschillende manieren in onze brochure over het onderhoud van een gevel

Verven kan uiteraard ook. Is de oude pleisterlaag nog in goede staat*? Na een reiniging, kan de oude pleisterlaag voorzien worden van een nieuwe verflaag. Voor een optimale levensduur brengt men die nieuwe verflaag aan in 2 lagen.

 

*Met andere woorden, zie je barsten of blazen, brokkelt de pleisterlaag af of is er poedervorming, dan is de pleisterlaag niet in goede staat. Een behandeling of reparatie is hier nodig. Vraag hiervoor advies aan je uitvoerder.

Hoe bevestig ik lichte voorwerpen aan mijn gevel, zoals een deurbel of verlichting?

Een buitengevelisolatiesysteem is een gesloten systeem met een thermische isolatieschil. Die schil zomaar doorboren met een standaard plug is niet toegelaten omwille van mogelijke vochtinfiltratie.

 

Hele lichte voorwerpen zoals een deurbel, een naambordje of een huisnummer kan je bevestigen met de WILLCO Lijmkit. Eenvoudig en snel! Voorwerpen die iets zwaarder wegen zoals een brievenbus of buitenverlichting, bevestig je met de WILLCO Spiraalplug. Zo één plug draagt het gewicht van 5 kg. Raadpleeg steeds de technische fiche voor een correcte verwerking.

Hoe bevestig ik zware voorwerpen aan mijn gevel, zoals zonnewering of een balustrade?

Zware voorwerpen zoals een zonnewering of balustrade, bespreek je best op voorhand met je uitvoerder. Om een gemakkelijkere en stevigere bevestiging te garanderen gebruikt de uitvoerder WILLCO Montage-Elementen. Deze elementen worden ingewerkt in de isolatieplaten en zijn verkrijgbaar in verschillende types. Welk type er precies nodig is, hangt af van het gewicht en de kracht die er komt aan te hangen. Vraag advies aan je uitvoerder.

 

Toch nog iets op voorhand vergeten afspreken met de uitvoerder? WILLCO Iso-bar is dan dé oplossing. Dit montage-element dient voor niet vooraf geplande middelzware tot zware lasten te bevestigen aan een Willco Isolatiesysteem.

Graag meer info? Contacteer ons!

Mijn muur met sierpleister is beschadigd, wat moet ik doen?

Schade aan je gevelsysteem met crepi laat je best zo snel mogelijk herstellen door een uitvoerder met de juiste kennis van het systeem. Een systeem met gevelisolatie en crepi is een gesloten systeem met een thermische isolatieschil. Schade aan die isolatieschil kan vochtinfiltratie met zich meebrengen, met alle gevolgen van dien. In afwachting van de herstelling bescherm je de beschadiging zoveel mogelijk tegen vochtinfiltratie.

Graag meer info? Contacteer ons!

Kan ik een oude crepi opnieuw bepleisteren/herschilderen?

Dat kan zeker! Is de oude pleisterlaag nog in goede staat*? Na een reiniging, kan de oude pleisterlaag voorzien worden van een nieuwe verflaag. Voor een optimale dekking brengt men die nieuwe verflaag aan in 2 lagen.

*Met andere woorden, zie je barsten of blazen, brokkelt de pleisterlaag af of is er poedervorming, dan is de pleisterlaag niet in goede staat. Een behandeling of reparatie is hier nodig. Vraag hiervoor advies aan je uitvoerder.

 

Opnieuw bepleisteren kan ook! Men verwijdert eerst eventuele loshangende pleister. Na een reiniging kan een nieuwe uitvlakkingslaag aangebracht worden. De oude laag is dan opnieuw mooi egaal en klaar om verder af te werken met een sierpleister of gladpleister. Afwerken doet men met een voorstrijk en een nieuwe (glad)pleisterlaag in een korrel en kleur naar keuze.

Bestaat er een nazorg service voor mijn isolatiesysteem?

Willco Care is onze nazorg service om eigenaars van 100% Willco Products-gevels* gedurende een periode van 10 jaar systematisch bij te staan met advies voor preventief onderhoud en tips voor een opfrissing. Lees er hier alles over.

 

* Een 100% Willco Products-gevel is een gevel met een Willco Gevel(isolatie)systeem, dat van A tot Z uit Willco Producten bestaat. Het volledige systeem werd geplaatst door een erkende 100% Willco Products-uitvoerder.

Isolatiesysteem

Welke afwerking kies ik?

Een Willco Isolatiesysteem wordt afgewerkt met een sierpleister, (beton)steenstrippen of keramische tegels.

 

Bij een sierpleister of crepi heb je keuze tussen verschillende structuren: met een grote of kleine korrel, fijn of grof. Selecteer de nieuwe kleur van je gevel in crepi uit een waaier van populaire klassiekers en verrassende trendkleuren. Een frisse uitstraling verzekerd! Graag een trendy betonlook op je gevel, ook dat kan met WILLCO Vario. Liever geen korrel als afwerking, kies dan voor een gladpleister. Met deze eindlaag creëer je een strakke en gladde look voor je gevel.

 

Een afwerking met (beton)steenstrippen of keramische tegels is eveneens mogelijk in combinatie met een Willco Isolatiesysteem. Willco Iso&Stripes is een innovatief isolatiesysteem dat het uitzicht en de eigenschappen van traditioneel metselwerk combineert met optimale thermische prestaties.

 

Ontdek het gamma sierpleisters en steenstrippen in het Willco Atelier, boek vandaag nog je afspraak

Is een crepi isolerend?

Nee. Een sierpleister wordt aangebracht op korreldikte (bv: 1 mm - 1,5 mm - 2 mm). Deze dunne eindlaag heeft geen isolerende eigenschappen. Het zijn enkel de isolatieplaten achter de sierpleister die de woning isoleren.

Welke gevelisolatie kies ik?

De keuze in soorten gevelisolatie is enorm. In het Willco Products-gamma vind je harde (EPS) en zachte (mineraalwol) isolatie. Stuk voor stuk zijn dit geteste en kwalitatieve isolatiematerialen met de nodige CE-markeringen en technische vereisten voor de Belgische markt.

 

Wens je een niet-brandbaar isolatiesysteem op je gevel, dan is de WILLCO Mineraalwol Isolatie de beste keuze. De harde EPS-isolatieplaten hebben dan weer een betere isolatiewaarde. Voor elk wat wils. Doe de test en kijk welke isolatie het beste bij je project past. 

Wat is 100% Willco Products?

100% Willco Products is het productkwaliteitslabel dat ervoor zorgt dat je sierpleister en buitengevelisolatiesysteem extra lang meegaan. Maak er geen eigen vreemde creatie van, maar kies voor een sierpleister met producten van hetzelfde merk en vooral van dezelfde Willco-kwaliteit.

 

Wat zijn de voordelen van een 100% Willco Products gevel?

 • Langere levensduur dankzij het gesloten isolatiesysteem

 • Binnencomfort stijgt aanzienlijk

 • Groter isolatiecomfort dankzij de 100% isolatiekwaliteit

 • Je gevel blijft langer proper

 • 10 jaar garantie

Ontdek er alles over en kies voor 100% Willco Products!

Is mijn woning geschikt voor een dik isolatiepakket?

Een dik isolatiepakket verwerken bij een renovatie vraagt meestal om enkele structurele aanpassingen van je woning. Aandacht voor detailleringen is hierbij belangrijk. Zo dient bijvoorbeeld de oversteek van het dak en de (raam)dorpels, ten opzichte van de afgewerkte gevel met isolatie en crepi, minimum 4 cm te zijn. Dit om vervuiling afkomstig van het dak of de dorpels te voorkomen.

Vraag aan je uitvoerder een plaatsbezoek op de werf zodat hij/zij je op voorhand de nodige informatie kan bezorgen over de technische plaatsing van een dikker isolatiesysteem.

Kan ik mijn bestaande isolatiesysteem uitbreiden?

Heb je al een isolatiesysteem met een crepi en wil je dit graag uitbreiden? Dat kan!

De nieuwe gevelisolatie kan aangebracht worden op het bestaande systeem, maar moet wel geplugd worden doorheen het 1ste isolatiesysteem en dus helemaal tot in de ondergrond. Vraag hiervoor steeds advies aan een professionele vakman.

Mijn buitenmuur heeft opstijgend vocht, wat moet ik doen?

Het is niet voldoende om simpelweg een coating of een voorzetwand tegen de muur aan te brengen in de hoop zo het probleem uit de wereld te helpen. Opstijgend vocht kan énkel onder controle worden gebracht door het capillair opstijgen van water in de muur te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld met WILLCO Dry Wall.

 

WILLCO Dry Wall is een waterafstotende gel die met een handkitpistool ingebracht wordt, in een reeks boorgaten in een horizontale mortellaag van de muur. Wanneer WILLCO Dry Wall is ingebracht gebruikt het product het aanwezige vocht om zich via diffusie in de muur te verspreiden, waarna het verduurzaamt tot een waterafstotend hars.

Raadpleeg steeds de technische fiche voor een correcte verwerking.

Moeten mijn ramen, dorpels en dak aangepast worden?

Het antwoord op deze vraag hangt af van de gekozen isolatiedikte. Bespreek de mogelijke aanpassingen goed op voorhand met je uitvoerder en/of architect. Kies je voor een dik isolatiepakket? Lees ook het antwoord op de vraag ‘Is mijn woning geschikt voor een dik isolatiepakket?’. Twijfel je, neem dan contact met ons op.

Moet ik een bouwvergunning aanvragen als ik langs de buitenkant wil isoleren?

Voor werken aan de voorgevel heb je doorgaans wel een vergunning nodig als het uitzicht van je straat verandert (vb: schilderen of nieuwe gevelbekleding)

Voor werken aan de zij- of achtergevel heb je gewoonlijk geen vergunning nodig als er geen stabiliteitswerken nodig zijn, zoals vb een extra fundering aanbrengen.

 

Let op! Of je effectief een vergunning nodig hebt of niet, kan verschillen per gewest. Veel hangt af van het type gevelwerk dat uitgevoerd wordt. Tip: vraag dit steeds na bij je gemeente of stad, de regels kunnen namelijk strenger zijn dan die van het gewest! Het is ook altijd de gemeente of stad die beslist of je voor de gevelwerken een vergunning nodig hebt of niet.

Ik heb een spouw, moet die eerst opgevuld worden alvorens ik langs buiten isoleer?

Bij de plaatsing van gevelisolatie langs de buitenzijde van de woning, is het belangrijk dat er ventilatie in de spouw vermeden wordt. Tijdens een renovatie is dit vaak een hele uitdagende en moeilijke klus! Ventilatie in de spouw kan je vermijden door de spouw te isoleren of door ze volledig af te dichten. Je neemt zo het risico op koudebruggen weg en de woning (en je portemonnee) geniet van een optimaal werkend gevelisolatiesysteem. Vraag voor deze werkzaamheden steeds advies aan een professionele vakman.

Kan ik een crepi aanbrengen op een geverfde buitenmuur?

Een crepi rechtstreeks aanbrengen op een geverfde muur is niet aan te raden omdat je simpelweg de hechting van de verflaag niet kent. De verf van de buitenmuur verwijderen en dan opnieuw cementeren is één optie, maar misschien niet de voordeligste.

 

Een andere optie is, gevelisolatie van minimum 4 cm laten aanbrengen op de geverfde buitenmuur. In dit geval hoeft men de verflaag niet te verwijderen en kan men meteen de isolatie en sierpleister aanbrengen op de bestaande geverfde muur. Het volledig isolatiesysteem dient wel geplugd te worden in de bestaande muur. Deze optie kan voordeliger zijn als je de besparing op energiekosten door het isolatiesysteem meetelt in de berekening.

Is een isolatiesysteem voldoende dampopen?

Een Willco Isolatiesysteem is dampopen en werkt optimaal in combinatie met een geschikte ventilatiemethode. Vraag hiervoor steeds advies aan een professionele vakman.

Kan een sierpleister binnen geplaatst worden?

Ja! Elke Willco Sierpleister uit ons gamma kan ook binnen geplaatst worden. Kom langs in onze showroom en ontdek de verschillende mogelijkheden, korrels en trendkleuren.

Kleur - afwerking

Zijn er nog andere afwerkingen mogelijk dan een crepi met korrel?

Uiteraard! Een Willco Isolatiesysteem kan ook perfect afgewerkt worden met een gladpleister, betonlook, (beton)steenstrippen of keramische tegels.

 

Met een gladpleister bekom je een strakke en gladde look voor je gevel, een korrel komt hier niet aan te pas! Hou je meer van een trendy betonlook? WILLCO Vario creëert ongeziene structuren voor een buitengevel: ruw, grof, geschuurd, gelijnd of juist heel fijn. Ontdek het volledige gamma in het Willco Atelier

 

Een afwerking met (beton)steenstrippen of keramische tegels is eveneens mogelijk in combinatie met een Willco Isolatiesysteem. Willco Iso&Stripes is een innovatief isolatiesysteem dat het uitzicht en de eigenschappen van traditioneel metselwerk combineert met optimale thermische prestaties.

 

Ontdek alle afwerkingen in het Willco Atelier, boek vandaag nog je afspraak!

Kan ik een kleurstaal mee naar huis nemen?

Kleur kiezen kan in het Willco Atelier. Hier tonen we jouw favoriete kleur in een waaier van tinten en dat op panelen van 2 m²! In het onze showroom staan zowel de meest populaire klassieke tinten, alsook de nieuwste trendkleuren. Toch niet gevonden wat je zoekt, dan kan je steeds kleurstalen op A4 formaat bestellen. Je neemt die mee naar huis en bekijkt ze daar nog eens. Voor een A4 kleurstaal vragen wij een waarborg van 10 €/staal.

 

Ontdek alle kleuren in het Willco Atelier, boek vandaag nog je afspraak!

Kan ik een overeenkomstige RAL referenties vinden voor een Willco kleur?

Nee. Het gamma Willco kleuren is veel uitgebreider dan het gamma RAL kleuren. Een kleurtint die bij benadering overeenkomt, kan er wel gezocht worden in de RAL of NCS-kleurenwaaier. Een bepaalde kleurafwijking is steeds mogelijk.

Kan ik een donkere kleur als eindafwerking kiezen?

Ja, een donkere kleur als eindafwerking is zeker mogelijk. Hiervoor wordt de opbouw van het isolatiesysteem licht aangepast. Er moet namelijk gewerkt worden met producten die de opwarming van de gevel door het zonlicht verminderen. Eén van die producten is de WILLCO Nero Reflect verf. Dit is een verf die speciaal ontwikkeld is voor het realiseren van donkere, intensieve kleuren op de Willco Isolatiesystemen. Dankzij de speciale samenstelling met infrarood-reflecterende pigmenten wordt de opwarming van de gevel door zonlicht aanzienlijk verminderd. Op die manier kunnen er donkere kleuren verwerkt worden die een kleursterkte (KS) hebben die kleiner is dan 15. Tip: de KS-waarde van een kleur staat vermeld in de Willco Kleurenkaart, onder de kleur én naast het kleurnummer.

Graag meer info? Contacteer ons!

Uitvoerder

Wat is 100% Willco Products?

100% Willco Products is het productkwaliteitslabel dat ervoor zorgt dat je sierpleister en buitengevelisolatiesysteem extra lang meegaan. Maak er geen eigen vreemde creatie van, maar kies voor een sierpleister met producten van hetzelfde merk en vooral van dezelfde Willco-kwaliteit.

 

Wat zijn de voordelen van een 100% Willco Products gevel?

 • Langere levensduur dankzij het gesloten isolatiesysteem

 • Binnencomfort stijgt aanzienlijk

 • Groter isolatiecomfort dankzij de 100% isolatiekwaliteit

 • Je gevel blijft langer proper

 • 10 jaar garantie

 

Ontdek er alles over en kies voor 100% Willco Products!

Hoe kies ik de geschikte uitvoerder?

Een geschikte uitvoerder kiezen is belangrijk. Via onze Willder-app heb je een overzicht van de uitvoerders die geschikt zijn voor je project. Hoe de Willder app werkt? Check onze video! Vraag steeds een duidelijke offerte en eveneens enkele referenties! Een goede uitvoerder is namelijk fier op zijn werk en wil voor je gevel enkel het juiste en het beste systeem.

Wat is de Willder-app?

De Willder-app matcht je aan de juiste uitvoerder. De app maakt een connectie tussen jou, de bouwheer die een Willco Gevelsysteem wil laten plaatsen, en een uitvoerder die daarvoor de beste partij is. Je kiest een uitvoerder en de uitvoerder kiest op zijn beurt de werven waarvoor hij het meest geschikt is om de werken uit te voeren.

Heb je een match? Tijd om contact op te nemen met elkaar. Vraag steeds een duidelijke offerte en eveneens enkele referenties! Een goede uitvoerder is namelijk fier op zijn werk en wil voor je gevel enkel het juiste en het beste systeem.

 

Jouw voordeel?

Als bouwheer kies je maar 1 uitvoerder om je project uit te voeren, dus je kiest best op basis van wederzijdse interesse. Op die manier wordt de samenwerking top en het resultaat nog beter!

 

Ontdek de Willder-app en vind de juiste uitvoerder voor je project!

Hebben jullie een lijst van uitvoerders die Willco producten verwerken?

Ja, wij hebben een lijst met uitvoerders die je kan aanvragen. De uitvoerders staan geordend per provincie. Per uitvoerder zie je ook welke types werkzaamheden ze precies uitvoeren. Contacteer ons voor de meest recente Willco Uitvoerderslijst.

Kom langs in het Willco Atelier

In onze showroom, het Willco Atelier, staan zowel de meest populaire klassieke tinten, alsook de nieuwste trendkleuren voor crepi. Laat je inspireren door onze reuzegrote kleurpanelen.