Van energielabel F naar A in 5 stappen

De huidige energiecrisis en aanhoudende klimaatveranderingen resulteren in opgelegde maatregelen om energieverslindende gebouwen onder handen te nemen. Maar hoe pak je dat aan? Hoe verbeter je de energiewaarde van je woning?

 

Vlaanderen en de renovatieplicht

De Vlaamse Overheid introduceerde begin dit jaar de renovatieplicht. Dat houdt het volgende in: “De renovatieplicht is een verplichting die de Vlaamse regering vanaf 1 januari 2023 oplegt aan iedereen die na die datum eigenaar wordt van een residentieel, energieverslindend gebouw.” 

 

De Vlaamse Overheid heeft zich geëngageerd om tegen 2050 alle woningen in het Vlaamse Gewest zeer energiezuinig, nog liever energieneutraal te helpen maken (label A). Dat renoveren van een woning met een slechte energiescore nuttig is, hoeft geen betoog. Maar hoe pak je dat aan? En wat bespaar je dan? We helpen je in vijf stappen naar het antwoord.

 

1. De tocht van energielabel F naar A begint bij de buitenvlakken

Wie de energiescore van label F naar A wil brengen pakt dit best verstandig aan, want warrige beloftes van diverse aanbieders van ‘wonderoplossingen’ maken de keuzes niet gemakkelijk en de verbouwer niet slimmer. Eén feit is zeker: de grootste winst boek je met het isoleren van buitenvlakken.

 

In het decembernummer 2022 nr. 680 van Test Aankoop (p. 20-23) staat interessante informatie voor wie het fijne wil weten. Een voorbeeld: een woning in het Vlaamse Gewest is op basis van een energie-audit onder handen genomen met de bedoeling om van energielabel F naar A te gaan, wat een besparing van bijna 90% energiebehoefte oplevert. Drie vierde hiervan is het resultaat van ingrepen aan de buitenvlakken: dakisolatie, gevelisolatie, vervangen van ramen en deuren en vloerisolatie boven kruipkelder.

 

2. Je gevel sneller terugverdienen? Kies voor ETICS

Volgens Buildwise, vroeger WTCB, is het isoleren langs de buitenzijde van je woning het meest efficiënt. Zo’n ETICS-systeem biedt kostenbesparende voordelen, geeft een nieuwe look aan je gevel, en bovendien verlies je geen bewoonbare oppervlakte. Een snelle berekening toont aan dat in een doorsnee situatie de terugverdientijd van thermische gevelisolatie onder de 7 jaar ligt. In veel gevallen zelfs korter! Check hier de berekening.

Deel dit bericht op

202303SM2_EPC – 4

3. Maak gebruik van subsidies

Welke subsidies je kan krijgen hangt af van verschillende factoren: ouderdom van je woning, jouw inkomen, de efficiëntie van de ingrepen (dikte isolatie), enzovoort. Meer info vind je op www.mijnverbouwpremie.be. Tip: bereken zelf je premies met deze simulator

 

4. Kies niet voor eender welke uitvoerder

Wist je dat isolatiepremies enkel van toepassing zijn als je kiest voor gecertifieerde systemen geplaatst door professionele uitvoerders? Je neemt dus beter geen enkel risico en vertrouwt je gevelrenovatie best toe aan een professional. 

 

Willco Products levert de meest performante gevelisolatiesystemen aan geschoolde en ervaren gevelspecialisten, de 100% Willco Uitvoerders. Dit zijn allemaal onafhankelijke en zelfstandige bedrijven die weten wat Willco Products voor hen en voor jou kan bieden: kwalitatieve producten en betrouwbare prestaties. Zoek hier je 100% Willco Uitvoerder.

 

5. Nu energetisch renoveren is tegelijk sparen voor de toekomst

Een mooie woning met een goed energielabel vermeerdert sterk in waarde en is aangenamer om in te wonen, zowel in de winter als in de zomer. De aanzienlijk lagere energiekosten maken het plaatje compleet. 

 

Deze tips liever persoonlijk bespreken? Maak een afspraak in het Willco Atelier.

Andere populaire berichten

Kom langs in het Willco Atelier

In onze showroom, het Willco Atelier, staan zowel de meest populaire klassieke tinten, alsook de nieuwste trendkleuren voor crepi. Laat je inspireren door onze reuzegrote kleurpanelen.