Project in de kijker: Menslievendheid Brussel: WILLCO Premium in combinatie met hout(skelet)bouw

Een project waar duurzaamheid de doorslag gaf bij de materiaalkeuze, daar zetten we bij Willco Products graag onze schouders onder. De houtskeletbouw van project ‘Menslievendheid’ werd afgewerkt met WILLCO Neopor Isolatieplaten en WILLCO Premium sierpleister.

 

 

Betaalbare en kwalitatieve appartementen

 

Project ‘Menslievendheid’ is een sociaal huisvestingsproject in de Menslievendheidsstraat in de Brusselse Marollenwijk. Volgens de architecten stelde de BGHM (Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij) de vraag naar de realisatie van betaalbare en kwalitatieve appartementen in het hartje van Brussel. Er werd een prefab houtconstructie als bouwprincipe gekozen, om de impact op het milieu te beperken.

 

 

Demonteerbaar en herbruikbaar karakter

 

Het gebouw telt 8 niveaus met 15 diverse woonunits en is opgebouwd met een massieve sokkel en een lichte demonteerbare houtconstructie erbovenop. De opbouw van de prefab houtconstructie is sterk geoptimaliseerd naar de levenscyclus van alle gebruikte materialen, alsook naar hun demonteerbaar en herbruikbaar karakter. Circa 75% van de gebouwde constructie is in houtbouw.

 

Architect Arthur Van Cauwenberghe van Abscis Architecten vult aan: “Houtbouw, en in het bijzonder houtskeletbouw, biedt een unieke kans om zowel het gewicht als de uitstoot van de constructie drastisch terug te dringen en de constructiedelen te verbinden op een manier die omkeerbaar is. Het heeft wel even geduurd voor er zich in België zulke opportuniteiten voordeden. Ondertussen is er meer kennis, worden de technologische oplossingen gemakkelijker aangereikt en groeit het vertrouwen in houtbouw. We zetten mooie stappen op het vlak van bouwen met hout voor middelhoogbouw en dit zal verder evolueren. Nog een belangrijk voordeel van prefab houtbouw is uiteraard de bouwsnelheid. Op tien weken stond het houtdeel en was de bouw wind- en waterdicht. Zo kon de hinder voor de buurt geminimaliseerd worden.”

 

 

Langer propere gevel

 

Het gevelisolatiesysteem bestaat uit WILLCO Neopor Isolatieplaten (0,032 W/(mK)). Er werden brandregels in minerale wol (0,035 W/(mK)) gebruikt boven de ramen. De eindlaag bestaat uit WILLCO Premium sierpleister (korrel 1,5 mm). Door de unieke hydrofobe eigenschappen in de sierpleister, droogt de gevel veel sneller op. Het parelende effect zorgt ervoor dat de blootstelling aan nat en vocht minimaal is, wat resulteert in het langer proper blijven van de gevel.

 

Willco Products: “Nadenken over innovatie zit in ons DNA. Thema’s als circulair bouwen, compact en attractief wonen in een grootstad maken ook steeds meer deel uit van onze benadering voor het ontwikkelen van ETICS.”

 

 

De voordelen van silicoonharssierpleister WILLCO Premium

 

WILLCO Premium is een silicoonharssierpleister die zorgt voor een maximale gevelbescherming bij alle mogelijke weersomstandigheden, die het hele jaar door verwerkt mag worden, die veel langer proper blijft door zijn snelle droging en unieke zelfreinigende eigenschappen én die een verbeterde korrelstructuur heeft.

 

Door zijn hogere concentratie siliconenharsen en speciale silicoonharstechnologie heeft de WILLCO Premium een verbeterde Sd- en W-waarde t.o.v. andere silicoonharssierpleisters. Met een dampdoorlaatbaarheid gelijkaardig aan silicaatsierpleisters, zijn tal van toepassingen mogelijk, zoals houtskeletbouw of spouwmuren.

 

“Wij kiezen steeds voor de beste producten, het systeem van Willco Products in combinatie met de Premium KR is dan ook de enige juiste keuze”, vertelt 100% Willco Products uitvoerder Gevels in Stijl.

 

 

Ideaal voor vochtige Belgische klimaat

 

Aangezien de wateropname lager is dan de waterdampdiffusie stroomdichtheid zal water sneller verdampen dan dat het door de sierpleister opgenomen wordt. Dit zorgt ervoor dat WILLCO Premium nog beter geschikt is voor het vochtige Belgische klimaat. In de praktijk zijn dit de positieve gevolgen:

  • Door het sneller drogen van de gevel blijft deze minder lang nat, met als resultaat dat deze langer proper blijft.
  • Parelend en zelfreinigend effect door superieure hydrofobe eigenschappen.
  • Droge gevels zorgen voor een lagere kans aan algenvorming.

 

Meer weten over dit project?

Contacteer Ruud Van Eersel via ruud.van.eersel@willcoproducts.be of via 0472 54 06 04.

 

Foto’s © Abscis Architecten

 

 

 

 

 

Deel dit bericht op

Datum uitvoering isolatiesysteem: Oktober-december 2021

Type project: Residentieel: 15 sociale woningen

Opdrachtgever: Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij

Architecten: Abscis Architecten - Architenko - Studio Ensemble

Algemene aannemers: PXP Projects - Wyckaert

Uitvoerder isolatiesysteem: Gevels in Stijl

Bruto oppervlakte: 2059 m²

 

Gevelopbouw (ca. 1200 m²):

HSB constructie

Dragerplaat Duripanel (Siniat)

WILLCO Kleefschuim

WILLCO Pluggen STR-H

WILLCO Neopor Isolatie 032 (8 cm – 12 cm)

Brandstroken in MW Lamellen

WILLCO Kleef-en uitvlakkingsmortel Multilight

WILLCO Voorstrijk

WILLCO Premium KR - korrel: 1,5 mm