First aid | Willco Products

Zit u met een vraag waar u geen antwoord op vindt?

Service is voor WILLCO Products uitermate belangrijk. Niet enkel voor of tijdens het bouwproces helpen we u graag, ook erna staan wij steeds ter uwer beschikking. Deze rubriek biedt in vele gevallen al een eerste hulp bij mogelijke problemen. Heeft u toch nog een vraag? Contacteer ons en wij zoeken samen met u naar de gepaste oplossing.

Elementen aan de gevel plaatsen

Probleem

Er moeten lichte of zware elementen aan de gevel bevestigd worden, zoals een deurbel, verlichting, zonnewering …

 

Verhaal

Een buitengevelisolatiesysteem is een gesloten systeem met een thermische isolatieschil. Die schil zomaar doorboren met een standaard plug is niet toegelaten. Vocht krijgt op die manier vrij spel, en erger nog, uw isolatiesysteem wordt beschadigd door het gebruik van foutief materiaal. Met alle gevolgen van dien.
Daarom is het noodzakelijk dat alle bevestigingspunten van welke aard ook, besproken worden op voorhand. Lichte voorwerpen zoals een deurbel, een brievenbus of buitenverlichting bevestigen aan uw gevel kan nog wanneer het isolatiesysteem geplaatst is. Maar zwaardere elementen zoals een zonnewering of leuning moeten op voorhand ingecalculeerd worden. Hiervoor heeft WILLCO Products de geschikte producten.

 

Oplossing

Om een gemakkelijkere en stevigere bevestiging te garanderen van o.a. afvoerbuizen, brievenbussen, leuningen, verlichting, zonnewering e.a. is het aan te raden om WILLCO Montage-elementen te voorzien in de isolatieplaten. Deze elementen zijn te verkrijgen in de vorm van een blok of een balk. De montageblokken hebben vaste maten en zijn verkrijgbaar in verschillende types. Welk type u precies nodig heeft, hangt af van het gewicht en de kracht die er komt aan te hangen. Download hier een overzicht.
De 1 meter lange montagebalk daarentegen kan men zelf op lengte afsnijden, naargelang de dikte van de gebruikte isolatie. Deze balk is geschikt voor elementen die lichter zijn dan 15 kg.

 

Werkwijze

De montageblokken worden geplaatst tijdens het verwerken van de isolatieplaten. De juiste bevestiging van deze blokken vindt u terug op de technische fiches. Download ze via het downloadcenter.
De 1 meter lange montagebalk daarentegen kan men zelf op lengte afsnijden, naargelang de dikte van de gebruikte isolatie.

Scheuren ter hoogte van het sokkelprofiel

Probleem

Nu en dan komt het voor dat er scheuren ontstaan ter hoogte van het sokkelprofiel.

 

Verhaal

De oorzaken van dit probleem zijn dikwijls te wijten aan een te dunne laag van de WILLCO Uitvlakkingslaag en/of het wapeningsnet dat niet ver genoeg over het sokkelprofiel komt.

Wat zeggen de voorschriften?
Het gehele isolatiesysteem moet voorzien zijn van een wapeningsweefsel. Het weefsel brengt men aan in verticale banden en duwt men in de uitvlakkingsmortel. De banden dienen minimum 10 cm te overlappen met de vorige. Nadien brengt men “nat in nat” een tweede laag uitvlakkingsmortel aan, zodanig dat een effen laag bekomen wordt. De uitvlakkingslaag dient in totaal 3 à 4 mm te zijn.

Deze ‘overlappingsregel’ van het weefsel, geldt ook onderaan aan de sokkelprofielen. Bijvoorbeeld bij PVC sokkelprofielen, waar standaard reeds een wapeningsweefsel aan bevestigd is, dient het wapeningsweefsel van het isolatiesysteem, voldoende te overlappen met het weefsel van het sokkelprofiel. Ook waar de uiteinden van de sokkelprofielen samenkomen, moet er een uitzettingsvoeg van 2 mm zijn en dient men nauwkeurig de overlapping van het wapeningsweefsel te voorzien. Wij adviseren tevens een extra net te gebruiken, waar de uiteinden van beide sokkelprofielen samenkomen. Aan de sokkelprofielen dient men ook de totale laagdikte (3 à 4 mm) van de uitvlakkingslaag te respecteren.

 

Oplossing

Om deze problemen te voorkomen, heeft WILLCO Products een nieuw soort profiel ontwikkeld, genaamd WILLCO Click. Dit nieuwe stopprofiel dient om op het sokkelprofiel te plaatsen (zie tekening). Het profiel is vervaardigd uit PVC en er is een stuk wapeningsweefsel stevig aan bevestigd. Het WILLCO Click profiel, werd speciaal ontworpen voor de ALU en Inox sokkelprofielen.

Door het gebruik van WILLCO Click, krijgt men automatisch de nodige dikte van de WILLCO Uitvlakkingsmortel. Die nodige dikte van de uitvlakkingsmortel is zeer belangrijk, u vermijdt namelijk dat de eindlaag afbrokkelt.

Het reeds aanwezige wapeningsweefsel aan het profiel, zorgt ervoor dat horizontale scheuren aan het sokkelprofiel verleden tijd zijn. Bovendien helpt het WILLCO Click-profiel voor een strakke afwerking van de WILLCO Uitvlakkingsmortel.